Een complete maaltijd uit de stoomoven
Koken met de stoomoven in lekker én gemakkelijk. Als je weet hoe het óók kan dan ben je -als je een beetje rustig aan doet- met maximaal 10 minuten klaar met koken!
Stap voor Stap Instructies
porties:
4
Bereidingstijd:
10 minuten
Categorie:
Hoofdgerecht/diner
Ingrediënten
- 600 à 700 gr aardappels
- 600 à 700 gr groenten
- vlees voor vier pers.
- eventueel jus of demi-glace
Een hele makkelijke en snelle manier om je dagelijkse maaltijd klaar te maken.
Ik ga er voor het gemak vanuit dat je aardappels (of rijst), groenten en vlees eet.
Qua vlees is dit voor “eenvoudig” vlees zoals worstjes, karbonade, kipfilet, etc etc.
In het filmpje gebruiken we lamshaas, en doen we de pan met vlees 10 minuten voordat de oven afloopt erbij in de oven. (ja, je pan gaat in de oven erbij, dat gaat prima!)
De meeste groentes kunnen best een wat langere stoomtijd hebben.
Zo zijn boontjes, bloemkool etc. met 25 stomen nog heel lekker!
Heb je je groenten graag wat korter in de oven? Doe ze er gewoon later bij.

Instructies
Stap 1
Was en snijd de aardappels. Doe dit wat kleiner als wanneer je ze zou koken, zodat ze met 25 minuten stomen gaar zijn.
Leg in de stoomschaal.
Stap 2
Was en (evt.) snijd de groenten. Leg in de stoomschaal.
Stap 3
Zet de stoomschaal onderin de oven, zet de oven aan op
99 graden, vol stoom, 25 minuten.
Stap 4
Zet een braadpan of hapjespan op middelhoog vuur en laat warm worden.
Doe wat boter en olie in de pan, en bak je vlees in zo’n 1 1/2 à 2 minuten per kant bruin.
Stap 5
Doe een deksel op de pan en zet de pan erbij in de stoomoven.
(wanneer je een 45 cm variant heb, doe dan het vlees over in een schaal die in de oven erbij past, en sluit deze af met deksel of folie) Let op, de deksel is echt nodig!
En ja, je pannen kunnen gewoon de oven in.
Stap 6
Laat de stoomoven z’n werk doen. Mocht het vlees te gaar zijn dan zet je het de volgende keer later erbij.
Andersom, is het nog wat rauw dan doe je het gelijk met de groenten/aardappel in de oven.
Haal uit de schaal/pan, en eet op 🙂
Eenvoudig panbrood
Heerlijk "zonder te kneden" panbroodStap voor Stap Instructiesporties: 1 broodBereidingstijd: 10 minuten voorbereiden / 45 min ovenCategorie: Brood/bijgerechtIngrediënten 300 gr tarwe- of speltmeel 150 gr roggemeel 375 ml lauw water 1/2 tl droog gist 1 tl zout 1 el...
Geroosterde groenten
Geroosterde groenten uit de stoomovenGroenten roosteren geeft die lekkere geroosterde smaak mee. Stap voor Stap Instructiesporties: 4Bereidingstijd: 10 minuten voorbereiden / 30 min ovenCategorie: Hoofdgerecht/dinerIngrediënten 600 à 700 gr groenten 1 sjalot 1 teen...
Risotto uit de stoomoven
Stoomoven risottoWaarmee het maken van risotto ineens gemakkelijk en snel wordt!Stap voor Stap Instructiesporties: 2 Bereidingstijd: 10 min voorbereiden (incl afmaken) 22 minuten in stoomoven.Categorie: Bijgerecht/diner/voorgerechtIngrediënten 100 gr arborio rijst...
Krokant buikspek met zoete aardappelcreme
Krokante buikspek met zoete aardappel cremeDit zit in de categorie smullen! Alweer met weinig moeite een heel lekker resultaat. Laat je oven het meeste werk doen.Stap voor Stap Instructiesporties: 4 - 6Bereidingstijd: 20 min werk, 120 min oventijdCategorie:...
Brood, maar dan anders. En lekker!
Een lekkere broodvervanger boordevol vezels en gezonde dingen!
Chocoladetaart
Dit is toch wel één van die geneugtes van het leven. Chocoladetaart. Met véél chocolade, en op basis van walnootmeel waardoor ie ook nog eens glutenvrij is.
rode dahl, ook uit de stoomoven
Gezond, met veel eiwitten. Roze linzen lekker en makkelijk klaargemaakt! Ook uit de stoomoven.
Crunched aardappelen
Crunched aardappelenEen hele eenvoudige manier om van de gewone huis-tuin- en keuken aardappel iets geweldigs te maken!Stap voor Stap Instructiesporties: 4 á 5Bereidingstijd: 45 min kook & baktijd+/- 10 min werkCategorie: Bijgerecht/dinerIngrediënten 800 gr...
Hasselback aardappeltjes
Hasselback aardappeltjesEen heel lekker en feestelijk bijgerechtje om eens wat anders te doen met de aardappel. Het ziet er prachtig uit, is erg lekker en eenvoudig te maken.Stap voor Stap Instructiesporties: 4Bereidingstijd: 35 min baktijd+/- 10 min werkCategorie:...
Stoomoven recepten en bereidingen
Hele kip met groenten & aardappelen
Sinaasappel cakejes
Hele kip met groenten & aardappelen
Sous vide Bavette
Lamshaas met Italiaanse saus
Geroosterde groenten
Regenereren
Rijst stomen
Gepocheerde zalm
Hallo Marcel,
een vraagje, ik heb een combi stoomoven maar geen sous vide functie.
Kan ik toch op een of andere manier bavette in folie in de stoomoven voorgaren.
Zo ja, hoe lang en op hoeveel graden. 100% stoom?
Ik hoor heel graag van je want zou graag 1 kg bavette met hulp van stoomoven bereiden.
Alvast bedankt.
Hoi Anique,
Een wat late reactie.. Voor groentes en andere gerechten waarbij de temperatuur niet o heel nauw komt, kun je ook het gewone stomen wel proberen. Voor de precieze garingen is een sous vide functie echt nodig!