Krokante buikspek met zoete aardappel creme
Dit zit in de categorie smullen! Alweer met weinig moeite een heel lekker resultaat. Laat je oven het meeste werk doen.
Stap voor Stap Instructies
porties:
4 – 6
Bereidingstijd:
20 min werk, 120 min oventijd
Categorie:
Bijgerecht/diner
Ingrediënten 4 – 6 personen
- 1 kg buikspek zonder zwoerd
- 14 gr fleur de sel/grof zeezout
- 2 el olijfolie
- 1 ui, dikke plakken
- 2 flinke tenen knoflook in plakjes
Zoete aardappel creme:
- 500 gr zoete aardappel
- 100 ml kokosroom (uit pakje, is het meest romig)
- peper & zout naar smaak
- wat koriander of peterselie
Hier vind je het recept voor heerlijk, krokant gebakken buikspek met zoete aardappel crème. Doe er wat groentes bij en je hebt -met vrij weinig bereidingstijd- een heerlijke maaltijd! De buikspek haal je bij je slager. Zorg dat de zwoerd eraf is, en er wel nog lekker wat vet aanzit.
Wist je dat een zoete aardappel -of bataat- eigenlijk helemaal geen aardappel is?
Het is een groente, vol vitaminen, mineralen en vezels.
Bovendien is ie ook nog eens heel lekker! Ik vind het heerlijk om het zoete van de aardappel “omhoog te halen” met goed zout, en -wanneer het gerecht erom vraagt- wat pittig te maken met kerriepoeder of een goede masala.
Een fluweelzachte romige en gladde puree, en eenvoudig te maken. Een bijgerecht wat je maaltijd een extra smaakdimensie geeft!


Instructies
Stap 1 / varkensbuik
Verwarm de oven voor op multi hetelucht (de ventilator) op 180 graden
Kerf het vlees op de spek zijde overdwars ongeveer een halve cm diep in (dus in de breedte). Wrijf het vlees (op het ingekerfde deel) in met de olijfolie en het zout. Doe ook een beetje zout op de andere kant.
Stap 2
Leg op een ovenschaal met de ingekerfde kant onder!, en plaats de schaal midden in de oven.
Bak 90 min. op 180 graden multi hetelucht.
Haal (na 90 min.) de schaal uit de oven, leg de plakken ui en knoflook in de schaal en plaats daar het vlees op. Met de ingekerfde kant boven.
Bak 30 minuten op circulatie gril en 200 graden.
Stap 3
Laat even rusten en trancheer
Stap 4 / zoete aardappel creme
Schil en was de zoete aardappelen, en snijd in partjes.
Kook in ongeveer 15 minuten de aardappels zacht.
Giet af, en houd zo’n 2 el kookvocht over in de pan.
Stap 5
Voeg de zout en peper toe.
Pureer met de staafmixer
(heb je geen staafmixer, stamp dan goed met puree stamper, pak een bolzeef en een sauslepel en “duw, al draaiend” de aardappels door de zeef).
Stap 6
Alles bij elkaar op een bord, evt wat groenten erbij, een lekker biertje en eet smakelijk!
Eenvoudig panbrood
Heerlijk "zonder te kneden" panbroodStap voor Stap Instructiesporties: 1 broodBereidingstijd: 10 minuten voorbereiden / 45 min ovenCategorie: Brood/bijgerechtIngrediënten 300 gr tarwe- of speltmeel 150 gr roggemeel 375 ml lauw water 1/2 tl droog gist 1 tl zout 1 el...
Geroosterde groenten
Geroosterde groenten uit de stoomovenGroenten roosteren geeft die lekkere geroosterde smaak mee. Stap voor Stap Instructiesporties: 4Bereidingstijd: 10 minuten voorbereiden / 30 min ovenCategorie: Hoofdgerecht/dinerIngrediënten 600 à 700 gr groenten 1 sjalot 1 teen...
Je hele maaltijd uit de stoomoven
Een complete maaltijd uit de stoomovenKoken met de stoomoven in lekker én gemakkelijk. Als je weet hoe het óók kan dan ben je -als je een beetje rustig aan doet- met maximaal 10 minuten klaar met koken!Stap voor Stap Instructiesporties: 4Bereidingstijd: 10...
Risotto uit de stoomoven
Stoomoven risottoWaarmee het maken van risotto ineens gemakkelijk en snel wordt!Stap voor Stap Instructiesporties: 2 Bereidingstijd: 10 min voorbereiden (incl afmaken) 22 minuten in stoomoven.Categorie: Bijgerecht/diner/voorgerechtIngrediënten 100 gr arborio rijst...
Brood, maar dan anders. En lekker!
Een lekkere broodvervanger boordevol vezels en gezonde dingen!
Chocoladetaart
Dit is toch wel één van die geneugtes van het leven. Chocoladetaart. Met véél chocolade, en op basis van walnootmeel waardoor ie ook nog eens glutenvrij is.
rode dahl, ook uit de stoomoven
Gezond, met veel eiwitten. Roze linzen lekker en makkelijk klaargemaakt! Ook uit de stoomoven.
Crunched aardappelen
Crunched aardappelenEen hele eenvoudige manier om van de gewone huis-tuin- en keuken aardappel iets geweldigs te maken!Stap voor Stap Instructiesporties: 4 á 5Bereidingstijd: 45 min kook & baktijd+/- 10 min werkCategorie: Bijgerecht/dinerIngrediënten 800 gr...
Hasselback aardappeltjes
Hasselback aardappeltjesEen heel lekker en feestelijk bijgerechtje om eens wat anders te doen met de aardappel. Het ziet er prachtig uit, is erg lekker en eenvoudig te maken.Stap voor Stap Instructiesporties: 4Bereidingstijd: 35 min baktijd+/- 10 min werkCategorie:...
Stoomoven recepten en bereidingen
Hele kip met groenten & aardappelen
Sinaasappel cakejes
Risotto uit de stoomoven
Sous vide Bavette
Lamshaas met Italiaanse saus
Geroosterde groenten
Regenereren
Rijst stomen
Gepocheerde zalm